Elektrikli Şarj İstasyonlari ve Genel Bilgiler

Elektrikli araçların geleceğini düşünüyor araştırıyoruz ve geliştirmeye çalışıyoruz..

Elektrikli Araç şarj İstasyonu Nedir ? Elektrikli Araç şarj istasyonu kurmak nasıl olur ? Türkiye’de kaç adet Elektrikli Araç şarj İstasyonu var ?

2022 itibari ile şuan Türkiye’de bulunan elektrikli araçların sayılarının azlığı nedeniyle istasyonlar yeterli durumda görünüyor ama bu TOGG ‘ un 2023 yılında üretimine gireceği ihtimalini de göz önünde bulunduğunda şarj istasyonlarının hem devlet destekli hem kişisel alanlarda örneğin evlerde yada ortak kullanım alanlarında arttılması planlanmaktadır.

Ortak kullanım alanlarda kullanılan enerjinin fazla  olması nedeniyle daha avantajlı olacağı , bir nevi elektrik kullanımının sürümden dolayı uygun olacağından her elektrikli araç sahibinin evine bir istasyon kuracağını düşünmek biraz uzak geliyor.

İstasyonların kurulu olacağı yada kurulduğu yerler olarak şehir içlerinde bazı noktalar , Alışveriş Merkezleri , Petrol istasyonları vs gibi ortak kullanılabilecek , ya da kolaylıkla ulaşabilecek yerler.

Şuan itibari ile bu şarj işini yüklenici firmalar yaparken , yakın zamanda gelişen teknoloji ve artan piyasa arzıyla tüm otomobil şirketlerinin elektrikli araçlarına dönüş hızının da göz önünde bulundurulduğunda firmaların gelecek planları arasında kendi otomobil markalarının örneğin Volvo , Renault veya Tesla kendi şarj istasyonları veya ortak bir alan kurabileceği fikirleri ortada konuşuluyor. Bu aslında piyasada kendi araçlarına olan güveni arttıracağından mantıklı bir hareket gibi görünüyor. Her ne kadar artan bir teknoloji gibi olsa da insanların senelerdir Benzin ve Mazot olarak çeşitlenen yakıtlara olan güvenleri , bagajlarda bulundurulan yedek yakıtlar gibi olgulara baktığımızda , bu elektrikli araç teknolojisine geçmesi yorucu ve korkunç gelecektir. Firmaların bu tür güven kazanıcı hareketleri olumlu bir hava oluşturacağını düşünüyoruz.

Elektrikli aracımı nasıl şarj ederim ?

Şuan Türkiye’ de en yaygın zes ve esarj olarak yer alıyor. Öncelikle Hangi noktada yapacağımıza bunların istedikleri ( abonelik , giriş ücreti, üyelik tanımlama ) gibi olaylarını yapmanız gerekiyor. Genellik bu istasyonların kendine özgü uygulamaları mevcut ilk olarak bunları indirerek ve gerekli adımları takip ederek başlayabilirsiniz.Sonraki bir seçim de müsait olan bir istasyon bulun . EC ve DC olarak iki farklı akım karşınıza çıkacak .

Elektrikli araç şarj istasyonlarında EC ve DC akım nedir ?

Elektrikli araç şarj istasyonlarında EC akım mı daha güçlü DC akımmı ?

EC 3 fazlı , ev tarzı  olmasa da yine de onun gibi değerlendirilebilecek yavaş dediğimiz bir şarj şekli., EC max 22 KW alabilirsiniz . Bazı istasyonlarda 43 de KW ile bulabilirsiniz.

Bu özellikleri kullanabilmeniz için uygun olan kabloyu bulmanız gerekiyor.

DC ise hızlı şarj özelliği olan bir şarj istasyonunda ki şarj şekli.

Şuan Zorlu ve Sabancı gibi büyük şirketlerin bu işin içinde olduğu ve bunlarında istasyonlarda Avrupa’ya göre çok çok az şarj istasyonu bulunuyor .Dakikası 1,65 kuruş ve bu KiloWatt’lar arttıkça kuruş maliyeti de artıyor .

Teknik bilgileri sizlere anlatırken aslında elektrikli araç almayı düşünüyorsanız tüm bu durumları değerlendirmeniz gerekiyor.

Elektrikli araç aldığınızda uzun yollarda araçlarınızı nerelerde şarj edebilirsiniz , kaç dakika sürüyor , kaç km götürüyor, şarj etmek ne kadar tutuyor  gibi seçenekleri bilmeniz gerekiyor.

Manisa,Bolu gibi şeylerde şuanda bu dediğimiz firmaların EC ve DC istasyonları bulunuyor.

NOT :EC tipi şarj ederken öncelikle kabloyu bağlamadan cihazdaki adımları takip edip , kartı okutup sonradan kabloyu takarsanız hata kodu almamış olursunuz buna dikkat edin.

Elektrikli şarj istasyonlarında EC ve DC olarak değişkenleri ve Watt farklılıklarını düşündüğünüzde süreler değişiyor ve bu süreyi araçlarınızda kontrol edebilirsiniz. ev tipi veyahut yavaş şarj özelliğinde ortalama bir aracın %50 bataryasını doldurma süreci minimum 3 saat olacaktır.

Türkiye piyasasında dediğimiz gibi şarj istasyonlarının , özelliklerinin ( EC ve DC ) olarak azlığı , bunların bir istasyonda 1 adet olması gibi sorunlar göz önüne alındığında işler zor gibi görünüyor fakat , tek umudumuz TOGG cephesinde çünkü ;

2023 ilk çeyreğinde banttan ineceği ve banttan inmeden şarj istasyonu çalışmalarının yapılacağı söyleniyor. Bekliyoruz..

You may also like...

1 Response

  1. 15 Nisan 2022

    […] Elektrikli Şarj İstasyonlari ve Genel Bilgiler […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir