IMG-LOGO
Haberler Döviz Piyasa Bülteni: karşıt dolarizasyon eğilimi ivme kazanırken, DTH’larda çözülme devam ediyor

Piyasa Bülteni: karşıt dolarizasyon eğilimi ivme kazanırken, DTH’larda çözülme devam ediyor

Piyasa Bülteni: karşıt dolarizasyon eğilimi ivme kazanırken, DTH’larda çözülme devam ediyor

Küresel mali piyasalar, FED Lideri Powell’ın nema artırımlarında frene basma tarafında vermiş olduğu sinyal akabinde dünkü günü de optimist bir formda tamamladı. Öte yandan, ABD’de dün açıklanan ve FED’in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE (kişisel tüketim ve harcama) yıllık bazda geçen aya nazaran gerilerken, büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi ISM endeksi de 49 düzeyine gerileyerek (Haziran 2020’de bu yana en düşük) daralma bölgesinde geçti.

Görüleceği üzere, gerek enflasyon gerekse de imalat kanadından ABD iktisadı ivme yitirmek suretiyle enflasyondan yavaş da olsa uzaklaşıyor. Bu da dün ön plana çıkardığımız nema artırımlarının ‘gecikmeli’ etkisinini yavaş yavaş vuku bulduğunu göstererek FED’in de yavaşlama ihtimalini güçlendiriyor.

Powell’ın açıklamaları ve ABD makro bilgileri akabinde dün global mali piyasalar optimist bir günü daha geride bıraktı. ABD’de 10 yıllık gösterge devlet tahvil getirisinin %3,50 ile nihayet 2 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ABD faizleri ile zıt korelasyona sahip değerli metaller âdeta kanatlandı: Altının ons fiyatı 1,800 dolar düzeyine kadar yükselirken, risk iştahına daha duygulu olan gümüş 22,60 dolar düzeyini test etti. Gümüşün haftayı 22 dolar düzeyinin üzerinde tamamlamasını kıymetli bir sinyal olarak göreceğiz.

Elbette, optimistlik para ünitelerine de sirayet etti. ABD dolarının piyasa kuru olan DXY 104,7 düzeyine kadar gerileyerek neredeyse nihayet 4 ayın en düşük düzeyini test ederken, EURUSD paritesi 1,0520 düzeyine kadar yükseldi. Teknik bir nazar açısıyla, DXY’de aşağıda 102 ; EURUSD paritesinde ise üstte 1,0740 düzeyinin hala daha kartlar ortasında olduğunu düşünüyoruz.

Hisse senetleri cephesinde ise dün bir ölçü da olsa ISM verisinin daralma bölgesine geçmesi yahut bir evvelki gece Powell’ın konuşması akabinde yaşanan coşkulu yükselişin kâr realizasyonunu hissettik: S&P500 geceyi yatay tamamlarken, Nasdaq yalnızca %0,1 yükseliş kaydetti. Dün de grafiksel olarak gösterdiğimiz üzere, S&P500 cephesinde 200 günlük basitortalamalarının üzerinde kalınmasını kıymetli bir sinyal olarak okuyoruz.

Türkiye cephesinde ise dün açıklanan İTO enflasyonu ve PMI dataları değerli sinyaller sundu. İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 45,7 düzeyine gerileyerek dalın dokuzuncu ayda da üst üstte daralmaya devam ettiğini gösterirken, Kasım ayı gerçekleşmesinin pandemi devrinden de bu yana en düşük düzeye gerilediğinin de altını çizmek gerekiyor. Öte yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) datalara nazaran Kasım ayında perakende fiyatlar %3,1 artış kaydederken, yıllık enflasyon oran ise %105,55 düzeyinde gerçekleşti. Baz tesirinin devreye girmesi ile beraber yıllık enflasyon birinci kere çok hudutlu da olsa istikametini aşağı çevirdi. Haftaya Pazartesi günü açıklanacak resmi enflasyon verisinin %2,85 artış kaydetmesi ve yıllık enflasyonun da yavaşça %84 düzeyinehakikatikat gerileyeceği kestirim ediliyor.

USDTRY kuru 18,63 düzeyinin etrafında dar alanda ‘kontrollü’ bir halde salınmaya devam ederken, pariteler cephesinin şaha kalkması ile dün EURTRY kuru 19,60 ; GBPTRY kuru ise ruhsal 23 düzeyine dayandı. Pariteler cephesinde yükseliş isteğinin şimdi bitmediği düşünülürse, TL’nin sepet bazında paha kaybetmeye devam etmesi muhtemel duruyor. Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ile gram altın da 1,075 TL düzeyini test ederek rekor tazeledi.

Havanın optimist dönmesi ile dün Hazine Müsteşarlığı 5 yıl vadeli USD cinsi tahvilin gene ihracında %9,0 getiri ile 2 milyar dolar borçlandı. Hatırlanacağı üzere 2028 vadeli aynı Eurobond’dan 3 hafta evvel 1,5 milyar daha borçlanılmıştı. Böylece, 2022 yılı için hedeflenen 11 milyar dolara da ulaşılmış oldu.

Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB’nin haftalık bülteni kıymetli sinyaller verdi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları (DTH) 25 Kasım haftasında 5,5 milyar dolar daha azaldı. nihayet 2 haftada yaşanan erime 8 milyar dolar seviyesinde! Bunun da ardında yatan nedenleri, yükselen TL mevduat faizleri, yatay seyreden USDTRY kuru, hisse senetlerinin rekorlara doymaması ve tahminen de TL krediye ulaşımda yaşanan sıkınılar nedeniyle TL yaratma ihtiyacı olarak sıralanabilir.

Yeni günkafa langıcında, Asya piyasalarında hava dünün tersine biraz da olsun satıcılı. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,8 aşağıda süreç görürken, Hang Seng %0,7 düştü. ABD borsalarının vadeli süreçlerinde de hafif de olsa alrenk dikkatimizden kaçmıyor. Bugün piyasaların dikkati, her ayın birinci Cuması olduğu üzere günün ikinci yarısından dünyanın en akaiktisadının sıhhati açısından en kıymetli bilgiyi sunan ABD istihdam raporunda olacak. Reuters anketine nazaran, tarım dışı bordrolu çalışanın 200bin artması, işsizlik oranının %3,7’ye gerilemesi, yıllık maaş artış suratının ise %4,6’ya gerilemesi bekleniyor. Manşet bilgiden fazla, maaş artışının %4,6 düzeyinin altında kalırsa (enflasyon göstergesi) bunun piyasa yansımasının olumlu olacağını düşünüyoruz. Madalyonun eksiksizaykırısını de unutmamak gerekiyor.

Etiket:

Yorumlar

Piyasa Özeti

BirimSatış
Dolar28.9295
Euro31.2277
Sterlin36.4572
Ons$1759.87
Gram Altın1885.7376
Çeyrek Altın3102.7087
Cumhuriyet Altını3354.65
Ham Petrol$87.69

Dolar, Euro, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsviçre Frangı, Sudi Arabistan Riyali, 100 Japon Yeni, Avusturalya Doları, Norveç Kronu, Danimarka Kronu, İsveç Kronu, Kuveyt Dinarı, Rus Rublesi, Rumen Leyi, Katar Riyali, Pakistan Pupisi, Bulgar Levası, İran Riyali, Çin Yuanı, Kaç, TL, Yapar, Eder, Döviz Fiyatları, Güncel Döviz Kurları, forex, satış, exchange, currency, piyasam.net, piyasa, haberler, döviz, altın fiyatları, demir fiyatları